Akadnak olyan utazók, akik a tengerparti, pihenős nyaralásra szavaznak, míg mások szeretnének várost nézni, túrázni. Ezek mellett létezik az arany középút, illetve az elmúlt néhány évben hódító útjára indult a wellness-turizmus, majd annak is egy magasabb foka: a luxus wellness hotelek felkeresése.

Egy ideje igazán foglalkoztat, hogy vajon a világ többi táján is annyira felkapottak-e a wellness hotelek, mint nálunk? Hazánkban a rengeteg fürdőnek kultúrája van, az emberek imádnak utazni belföldön is, hiszen megannyi kiváló szállodát tudhatunk magunkénak. Ennek következtében egy kicsit utánajártam, mely külföldi szállodákba érdemes ellátogatni, ha tovább merészkednénk wellness hotel ügyben. Összegyűjtöttünk néhány közeli úticélt is, ahova akár egy hosszú hétvégére kiruccanhatsz, illetve távolabb is merészkedtünk, például Thaiföldre.

Kamalaya, Koh Samui, Thaiföld

Az egyik legjobb luxus wellness-nek tartják ezt a hotelt Ázsiában és ez valószínűleg nem is véletlen. Sajnos még nem volt lehetőségünk tesztelni, de a képek és a vélemények alapján méltán érdemli ki a helyet listánkon. A hotel egy barlang körül helyezkedik el, ami valaha a buddhista szerzetesek meditációjának és spirituális elvonulásának volt a helyszíne. Nem véletlen, hogy ide azóta is megújulni és feltöltődni járnak az emberek. Ezen a csodálatos helyen az optimális testsúly beállításától, -melyhez étrendekkel és külöböző mozgásformákkal segítenek hozzá- a teljes méregtelenítésen keresztül, a stresszcsökkentésig mindent megkaphatunk.

Six Senses Douro Valley, Portugália

A szálloda egy dombon helyezkedik el, amely a világörökség részét képző Duoro-völgyre és annak szőlőseire néz. Ez a nem rég felújított 19. századi kastély egyedülálló gyógyfürdő élménnyel és borkóstolókkal várja vendégeit. A Six Senses-ben a történelem keveredik a modernitással: az érintetlen környezet, a kastély hangulata és a természetes dekorációk, amelyek fából és kőből készültek találkoznak a modern, légkondicionált, teljes igényt kielégítő szobákkal és belső terekkel.
A szállodában található egy úgynevezett „Bor Könyvtár”. Ez a kis szentély, több mint 750 fajta bort kínál a régióból, amelyeket két borszakértő gyűjtött össze legjobb tudása szerint. A finom borok mellé különböző tapasokkal és sajtokkal kényeztetheted magad. A komplexum számos pihentető, szabad- és beltéri programot kínál a pihenni vágyóknak. Rendelkezésre állnak wellness és jóga programok, különböző terápiák, amelyek szőlő és bor alapúak, -a bor alapú terápia tuti recept a gyógyuláshoz:)- illetve egy gyógynövényes biokertben is feltöltődhetsz. A programok mellett természetesen számos szauna és medence is a lazítást szolgálja.

Lefay Resort & SPA Lago di Garda, Garda-tó, Olaszország

Olaszország örök szerelem számomra, így nem is volt kérdés, hogy a méltán híres Lefay Resort felkerül-e a toplistánkra! A Gargano településen található luxus hotelt hegyek és olajfaligetek veszik körbe, ettől pedig elképesztően hangulatos. A legtöbb vélemény szerint a helynek van egy varázsa, ami az első perctől fogva átjár, így azonnal hatalmába kerít a nyugalom érzése. A Lefay gyógy metodika szerint az első és legfontosabb a teljes lazuláshoz az energiaáramlás, amit állítólag azonnal érzünk, ahogy belépünk a The Spa World of Water and Fire nevezetű fürdőbe. A vendég érkezésekor kiválaszthatja a számára előírt „rececptet”. Számtalan kezelés közül választhatunk, például kezdhetsz a „La Luna Nel Lago” -ban, ahol egy izzó Hold lóg a plafonról, miközben a sós vízben relaxálsz. Van anti-stressz kezelés, különböző arckezelések, masszázsok, illetve sok-sok kínai orvoslásban megtalálható terápia közül választhatunk.

Royal Mansour Marrakech, Marrakesh, Marokkó

Marrakesh önmagában is varázslatos, ha pedig egy ilyen helyen szállsz meg garantált a keleti luxus életérzés. A hotel tökéletesen visszaadja a klasszikus rijádok hangulatát: zöldellő kertek, szökőkutak, medencék csobogása emeli kedvünket. Már érkezéskor levesz a lábadról az előcsarnok, amely egy barlangos üveg-átrium, amely a hagyományos Mashrabiya burkolatokhoz nyúl vissza. A wellness részlegen itt is található természetesen szauna, medencék, hammam és egy watsu medence is, ahol különböző kezelésekre fizethetünk be. A szállás ára ugyan kicsit borsos, de az élményért megéri ha megtehetjük!

Park Igls, Innsbruck, Ausztria

A Park Igls-ben a szakértők szerint érdemes eltölteni legalább egy hetet. Ennek az az oka, hogy a hotel követi a modern Mayr-gyógyászatot, amelyet az osztrák, szupersztár orvosnak F.X.Mayr (1875-1965) köszönhetnek. A gyógyászat alapja az egyensúly. Eszerint fontos az egészséges táplálkozás, a folyamatos testmozgás és a lelki stabilitás. Panorámás fitneszterem, jóga, nordic walking a csodálatos szabadtéri zöldövezetbe, wellness-részleg fedett medencével, szaunával…Kell még más a tökéletes pihenéshez?! A Park Igls mindenféle terápiát kínál, többek között akupunktúrás kezeléseket, ózonterápiát, idegi terápiát, oszteopátiát, fizioterápiát, illetve alvásdiagnosztikai kutatásokon is részt vehetünk. A táj pedig egyszerűen lenyűgöző, télen síelni is lehet a közeli síparadicsomokban.