A karibi életérzés egy csöppet kilúgozva, ez Varadero, amit még így is nagyon ajánlok mindenkinek.

Előd pár éve járt Kubában most az ő beszámolóját osztjuk meg blogunkon.

Itt találhatsz konyhakész utazási lehetőségeket!

Elszigetelve Kubában

A régi autók, a szivar és a rum hazája ez Kuba. Mindig is vágytam arra, hogy megnézzem Castro országát, ahol jó néhány évtizede megállt az idő. Ismerőseim ajánlották Varaderot, amit a magamfajta, kényelmére finnyás túrista is élvezni tud. Kubában ugyanis a mai napig elég komoly hiánygazdaság működik, így mind az utazás szervezők, mind pedig a Kubát már kipróbált ismerőseim felhívták rá a figyelmem, hogy, aki egy európai ember számára is kényelemmel szolgáló szállodába akar menni, annak érdemes megcéloznia Varaderót.

Elszigetelve Kubában

A kubai konyha amúgy sem túl színes, az alapanyagok hiánya miatt a szállodai étkeztetés pedig elég szürke tud lenni. A varaderoi szállodákat azonban pont a tehetősebb túristáknak építették, és az országvezetés is igyekszik jobban ellátni ezeket.

Nem is kellett csalódnom. Én a Melia Marita Varadero-ban szálltam meg, ami teljesen kielégített mindenben.  A szálloda berendezése a teljes kényelmet szolgálta és bár hallottam, hogy a személyzet az alacsony hazai fizetések miatt eléggé motíválatlanul végzi a munkáját én ezzel még sem találkoztam.

Elszigetelve Kubában

A tengerpart pont olyan, mint amilyennek az ember a filmekben látja. Csodálatos és simogató homok, lankás tengerpart, ami a lassan mélyülő vízben folytatódik. A víz egyébként még télen is 25-26 fokos átlagban, ami szinte teljesen megegyzik a levegő hőmérsékletével.

Ahogy korábban írtam már Varadero kimondottan a tehetősebb turistáknak épült ki. Így érezni is ezt a kissé mesterséges feelinget. A parton árussal alog találkozik az ember. Elvétve sétálgat egy két banánakapalos, akik olykor megszólítják a túristát és mi mást mint kubai szivart próbálnak neki eladni. Ami persze hamis és minőségre meg sem közelíti a márkásat.

Elszigetelve Kubában

Varadero amennyire kínlálja az all inclusive biztonságát annyira is lehet unalmas. Mi autóval utaztunk át Havannára, hogy egy kicsit belepillantsunk az igazi Kuba pezsgésébe. Az utazás előtt azonban érdemes a szállodában érdeklődni, hogy mivel jár a turista a legjobban. Járnak ugyanis buszok, amiket a legenda szerint bármikor le lehet inteni és elvisznek minket szinte bárhová. Ez azért nem teljesen így működik. A taxi is alternatíva, hiszen valódi élmény egy még mindig működő oldtimerbe behuppani. A taxissal azonban előre le kell beszélni mindent, mert hiénák itt is vannak. Persze jóval kevesebb összeggel tudják megrövidíteni az embert, mint mondjuk a budapesti reptéri legendás zsebmetsző fuvarosok. A főváros az üdülő várostól nagyjából két óra, és valóban megéri a zötykölődést.

Érdekes volt látni azt a kettősséget, amit a turizmusból még mindig keresni kívánó Kuba és a megélhetési nehézségekkel küszködő állam mutatott. Egy biztos a kubai életérzésért nem biztos, hogy Varaderóra kell utazni, viszont pihenni, óvatosan belekóstolni a karibi hangulatba egyenesen tökéletes.

Itt találhatsz konyhakész utazási lehetőségeket!