Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy utazni, új helyeket felfedezni, kultúrákat megismerni az egyik legjobb dolog a világon. Egy-egy nyaralás után úgy érezzük a lelkünk csupa pozitívummal töltődött fel és kitörő lelkesedéssel vágunk bele mindenbe. Ezeken az érzékesen nem kell meglepődni, ugyanis már pszichológiai kutatások is alátámasztották, hogy az utazás valóban remek hatással van az érzelmeinkre és az életünkre egyaránt!

Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy az utazás jó hatással van ránk, azonban szerencsére tudósok is bizonyították számos kutatással, hogy az elsődleges és legjobb hatása egy-egy nyaralásnak, hogy szervezetünkben csökken a stresszhormon szintje, ezáltal pedig alacsonyabb lesz a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Az új kultúrák megismerésével elfogadóbbak, nyitottabbak leszünk, ezáltal a lelkünkbe béke költözik, mely kihat az összes emberi kapcsolatunkra.

Most pedig lássuk a kiemelt jótékony hatásait az utazásnak:

1.Képességek fejlesztése
Utazásaink során számtalan olyan élethelyzettel találjuk szemben magunkat, mint amilyenek a hétköznapokban nem érnek minket. Az ilyesfajta szituációk megoldásához fel kell találjuk magunkat, így javul a kommunikációs és a problémamegoldó képességünk.

2. Minőségi időtöltés
Az utazások során jóval több idő jut szeretteinkre és saját magunkra egyaránt. Mikor útra kelünk megfigyelhető, hogy minőségibb ételeket fogyasztunk, jobban ügyelünk a kiegyensúlyozottságunkra. A szervezettségnek köszönhetően pedig több idő jut útitársainkra.

3. Okosabbak az utazó gyermekek
Brit kutatások szerint jóval okosabbak lesznek azok a gyermekek, akik nem otthon ülve töltik a gyerekkorukat, hanem a szüleikkel utazva utazási élményeken mennek át és megismerhetik a különféle népek életét és kommunikációs szokásait.

4. Pozitív hangulatváltozás
Az emberek többsége alig várja, hogy újra elutazhasson-gyakran már azonnal miután hazatért. Ez azért van, mert maga a tudat, hogy egy új kaland vár ránk már a tervezés pillanatától átjárja az elménket. Vágyakozunk, hogy útra kelhessünk, szeretteinkkel töltsük a napokat, melyek eltérnek a hétköznapoktól. Ez a pozitív hangulat az utazás napjaiban fokozódik és igazán a 2-4. napon teljesedik ki. A hazautazás gondolata viszont többnyire negatívan hat a hangulatunkra, bár a pozitív érzések még jóval a hazaérkezés után is kitartanak.

5. Egészségmegőrzés
Mint azt már előbb említettük az érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti az utazás, azonban a klímaváltozás nagy mértékben javít a tüdő és a bőrporblémákon is. A sós levegő az egyik legjobb gyógyír a légúti problémákra, egyes klimatikus üdülőhelyek pedig egyenesen megtisztítják légutainkat.

+1 Gazdasági hatások
Azzal, hogy utazunk segítjük az adott város gazdasági növekedését, több munkalehetőséget kapnak a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók. A kulturális és sportélet is sok hasznát látja az érkezőknek, de igaz ez a mezőgazdaságra és a kereskedelemre is.

Tehát, ha kevesebb stresszt szeretnél az életedbe, kiegyensúlyozott hétköznapokra vágysz, megtanulnád, hogy tölts minőségi időt a szeretetteiddel szólj nekünk! Ugyan pszichológusok nem vagyunk, sem semmiféle coachok, azonban professzionális utazásszervezőként meg tudjuk neked adni mindezt!

NE FELEDD: