Egyszerűen imádom a karácsonyt – lelkendezik egyik utazónk, Liza. Szinte minden évben csúcsra járatom a dolgot. Nálam ez már november közepén beindul, amikor apró kis dekorációkkal lassan de biztosan beúsztatom az ünnepi időszakot a lakásomba. Amire már meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún, nálam már minden az ünnepre van hangolva. Mivel is tudnám ezt jobban fokozni, mint az advent vásárok látogatásával.

A szomszédos Budapesten és Bécsben már jó párszor voltam. Nem is tudom melyik jobb a másiknál. A bécsi kedves kis ékszerdoboz a városháza előtt. Néha talán még giccses is, bár ezt is bájosan adja elő az osztrák főváros. Pesten pedig sok kis elszórt vásáron szerezhetem be a megannyi apró csecsebecsét, amik hol a polcon, hol a fiók gombon, hol pedig az ajtó kopogtatóján idéz kellemes hangulatot karácsonyhoz közeledve.

Messzebbre azonban eddig még nem merészkedtem. Hát most adtam egy nagy löketet magamnak és becéloztam Európa legnagyobb adventi vásárát, célba vettem Berlint.

Itt nem kell attól félni, hogy valamiről lemarad az ember. A berlini vásárok már november elején kinyitnak és egészen január elsejéig nyitva tartanak. Közel 60 helyszínen lehet forralt borozni, válogatni a csecsebecsék között, de még szánkózni és curlingezni is lehet.

A nagy berlini adventezésemet én a Potsdamer Platzon kezdtem. Mint ezernyi hangya, úgy jönnek mennek az emberek. Mintha mindenkinek lenne valami nagyon fontos és halaszthatatlan dolga, miközben én csak válogatni akarok az angyalkák és hóember függők hadseregében. Estére azonban ez a hely is az adventi hangulatot veszi fel, késő délután pedig az üzletemberek is meg megállnak egyet csúszni a helyi műszánkópályáján. Én itt találtam meg a világ legbolondosabb karácsonyi díszét, ami azóta is az egyik kedvencem. 🙂

 

De nem csak a karácsonyfa díszek terén leltem meg az örök kedvencem, de azt hiszem a Partyhaus von Nikolaus sem fog egykönnyen kimenni a fejemből. Ehhez az Alexanderplatzra kell menned, ha át akarod élni azt a fajta bulit és felhőtlen év végi forralt borozást, amit a berliniek leműveltek. Csak úgy „repkedtek a szarvasok”. Az is igaz, hogy én pont szombaton csöppentem ebbe bele, sokan így melegítettek az esti bulira.  Nekem legjobban a tojás puncs ízlett, eszméletlen finom csak azt sajnálom, hogy itthon még sehol nem bukkantam rá,

Nem is feltétlenül azért, hogy reggeltől estig sportoljanak rajta, hanem a hangulat fokozása miatt, de van egy nagy korcsolyapálya is a téren. Ami azért vicces tud lenni, pláne akkor, ha a kissé spicces berliniek egy-két puncs és bor után korit húznak, vagy célzóképességüket vetik be a curling közben.

Berlin egy műfajban verhetetlen. Soha sehol nem láttam még annyi apró kis lámpát, fűzért, világító díszt, amennyivel feldíszítették az utcákat, fákat, épületeket. Bár csak egy hétvégére voltam, az idő így is gyorsan repült, ilyen hangulatban pikk-pakk itt a karácsony.