Annyi mindent hallottam már az Egyesült Arab Emírségek minden képzeletét felülmúló kultúrájáról és csillogásáról, hogy magam akartam megnézni, tényleg minden úgy van e, ahogy azt az útikönyvek és  beszámolók leírják. Arról nem is beszélve, hogy a Szex és New York 2-őt vagy ezerszer megnéztem már a barátnőimmel, így nem halogattam már sokáig az utazást és az egyik legjobb barátnőmmel vettük célba Abu-Dhabit – osztotta meg velünk élményeit Zsófi, egyik utasunk.

Abu-Dhabi, a sok csillagos csillogás

Elég sokan féltettek minket, hogy mi fogja várni két magában utazó lányt az Emírségekben, ám egyetlen negatív dologról sem tudok beszámolni. Mindenhol a maximális tiszteletet, barátságok és kedves vendéglátást kaptuk. Az első érdekes történet a reptéren esett meg velünk. A reptérről kisétálva egy elegánsan öltözött úr lépett oda hozzánk és egyből fuvart kínált mondva, hogy vele olcsóbban tudunk utazni, mint a hivatalos taxikkal. Végül csak győzött a gyanakodásunk és végül jobban is jártunk. A felmatricázott taxival majdnem fele annyiért értünk a szállodába, mint a „hiénával”. Ez egyébként olyan 5500 forintos viteldíjat jelentett.

Itt találhatsz konyhakész utazási lehetőségeket!

Abu-Dhabi, a sok csillagos csillogás

A taxi abszolút nem drága. Majdnem mindenki ezzel közlekedik. Azon azonban ne lepődjön meg egy utas sem, hogy a taxisofőrök majdnem annyira tudnak tájékozódni a városban, mint a repülőgépről frissen leszállt turista. A sofőrök ugyanis kivétel nélkül más-más nációt prezentálnak, és találkozzunk olyannal is, aki alig pár napja ült a taxi volánja mögé.

Abu-Dhabi nem kifejezetten akar turista célpont lenni. Ezt sokkal inkább meghagyja Dubinak, ahová egyébként légkondicionált buszokkal akár át is lehet ruccanni, hiszen a két város közti, nagyjából 150 kilométer nem egy leküzdhetetlen távolság.

Abu-Dhabi inkább egyfajta kulturális központként, a konferencia turizmus kiszolgálójaként pozicionálta magát. Így egy kicsit kevesebb a turista attrakció, ám látnivaló így is van bőven. Kezdjük máris a két 7 csillagos Hotelekkel. Egészen pontosan azzal a hét csillaggal rendelkező szállással, ahová az utcáról is be lehet menni egy italra és megnézni a legfelsőbb tízezer pompáját. Emirates Palace Hotel Abu-Dhabiban található és szívesen fogadják a szomjas utazót. Ami pedig a legmeglepőbb, hogy földi haladó számára is kifizethető árakat szabtak meg a bárban.

Abu-Dhabi, a sok csillagos csillogás

Ha már a gasztronómiánál járunk, akkor muszáj megemlítenem, hogy étkezésben nem feltétlenül a pompát kell keresni. Úgy értem, hogy a legkisebbnek, legszerényebbnek tűnő kifőzdék kínálják a legjobb falatokat. Bár meg lehet találni az interkontinentális fogásokat is, azért a helyi ételeket is bátran merem ajánlani, hiszen semmi extrémmel nem fogunk ekkor sem találkozni a tányérunkon.

Klasszikus turista látnivalókban egy kicsit ugyan szűkölködik Abu-Dhabi, azért két helyet mégis megemlítenék. Az egyik az a skanzen, ami Abu-Dhabi történetét mutatja be. Szinte hihetetlen de alig 50 évvel ezelőtt ez a dúsgazdag metropolis még csak egy poros kis település volt. Az olaj megtalálása majd a britek kivonulása adott igazán nagy lökést a városnak.

A másik nevezetesség pedig a Zájed sejk-nagymecset, ami a világ hetedik legnagyobb mecsete. Bár néhány helyen ugyan tilos fotózni, az épület nagy része bejárható és megörökíthető. Az Emirátusok alapítójának emléket állító épület csupa elegancia olyan csodákkal, mint a világ legnagyobb,  5627 négyzetmétert lefedő szőnyege.

Itt találhatsz konyhakész utazási lehetőségeket!