A balatoni nyaralásról a strandolás, a lángos és a felhőtlen szórakozás jut eszünkbe először. Sokszor bele sem gondolunk a Balaton környéke mennyi izgalmat és kirándulási lehetőséget rejt. Tudtad, hogy a legtöbb borbirtok és boros helyszín ezen a vidéken található?

Kíváncsi vagy, hogy előzetes egyeztetés nélkül, például a Balatont bringával kerülve, hol érdemes megállni egy hűs pohár borra nézelődni és ejtőzni egyet? Akkor a következő 7 pont neked szól. Ebből megtudhatod melyek azok a boros helyek a Balatonnál, amit nem szabad kihagynod.

Tervezzük meg együtt balatoni gastro-túrádat, ígérjük, hogy személyre szabott lesz!

1. Jásdi Borterasz, Csopak.
Egyelőre még kevés pincészetnek van bejelentkezés nélkül látogatható terasza vagy vinotékája, pláne nem egész évben nyitva tartó. A csopaki domboldalban megbújó Jásdi Borteraszban az a csodálatos, hogy ha hóesésben érkezel, akkor is megpihenhetsz egy pohár bor mellett (a keddeket kivéve). A kilátás pedig szintén egyedülálló, főleg, ha épp azt a bort kóstolod, aminek tőkéit a terasz alatt látod.

jasdi-borterasz-balaton-csopak-hajozashu

2. Homola Vinotéka, Paloznak, Tájház udvar.
Paloznak meseszerű falu, muskátlis teraszokkal, fehérre meszelt házakkal, kicsit távolabb a part nyüzsgésétől. A parttól kb. 20 perc séta a falu központja, a Tájház, aminek udvarán a Homola Pincészet borait lehet kóstolni egész nyáron.

homola vinoteka

3. Kredenc Borbisztró, Balatonfüred.
A Kredenc Borbisztró és a házigazda-tulajdonos Dobai András már szinte intézmény: a környék legjobb borait összegyűjtő és barátságos környezetben kínáló borbár télen is a társasági élet központja. Nyáron nem csak helyiek, hanem külföldi és magyar turisták kóstolnak a tömegtől kicsit távolabb, a Blaha Lujza utcában, egy lépésre a Tagore sétánytól.

4. Feind Borház és Vinotéka, Balatonfőkajár.
Balatonakarattyánál felkanyarodva az északi parttól még biciklivel is kb 25 perc tekerésre van a Feind Vinotéka kertes épülete. Mondjuk, ha kemencében sült csülköt is harapnánk a borhoz, akkor érdemes előre bejelentkezni.

5. Laposa Pince, Badacsony.
Aki szereti a kihívásokat és hajlandó az egyedülálló kilátásért egy kicsit hegynek fel gyalogolni, az Badacsony központjából induljon el felfelé a táblák mentén. És bár út közben sok nyitva tartó pince útba esik, legyen az utolsó a Laposa terasz, ahonnan tényleg pazar kilátás mellett lehet a borokat élvezni.

laposa

6. Stég Bár, Balatonföldvár.
A Stég is egy olyan hely, amit simán elkerülhetsz, ha nem tudsz róla, vagy épp nem sétálsz ki a földvári móló végére. Márpedig a víz felé nyúló terasz, főleg a Badacsony mögött lemenő napban gyönyörködve egyedülálló nyári helyszín, randihoz főleg.

stég bar

7. Liszkay Borkúria, Monoszló
Tapasztald meg Toszkána rabul ejtő varázslatát Monoszlón a Liszkay Borkúriában. Csodás panorámával, medencével, foglalható szobákkal várnak, természetesen borból egyáltalán nincs hiány. Az utóbbi időkben igencsak felkapott hely lett, amit bizton állíthatunk, nem véletlen. 

fb_liszkay-pinceszet-borhotel-monoszlo